Η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την πρόοδο, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, στην Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αν και είναι αναμφίβολα ένα θετικό πρώτο βήμα, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να τηρηθεί η δέσμευση της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης του 2003.
Η ΕΕ μετά την απόφαση να δώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτό θα δώσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα και θα στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις που μοιράζονται τις κοινές μας αξίες.
Η ΕΕ πρέπει, επίσης, να επιδείξει πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κόσοβο.
Παράλληλα, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να δοθεί και ουσιαστικό περιεχόμενο στην περιφερειακή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας και να συνεργαστούν με αλληλεγγύη.
Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για Ευρωπαϊκά και δημοκρατικά Βαλκάνια.
Ως εκ τούτου, πρέπει να εμβαθύνουμε τη δημοκρατική κουλτούρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τις κοινωνίες μας από τον αυταρχισμό, τον ακραίο εθνικισμό και την πολωτική ρητορική.