Στη σημερινή συνεδρία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον τομέα της ενέργειας, ο Yahia Said, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας με την ιδιότητα του ως οικονομολόγος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με δυο πολέμους: τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τόνισε ότι για αυτό πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική που θα συνδυάζει την ταχύτερη απεξάρτηση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Επεσήμανε ότι είναι παράλογο να υπάρχουν κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και παράλληλα η Ευρώπη με την αγορά πετρελαίου και αερίου από τη χώρα αυτή στην ουσία να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Συνέχισε λέγοντας ότι η μετάβαση προς ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης θα απαιτήσει θυσίες από όλους όπως υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων οφείλουν να «τιμολογούν» το υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παραδοσιακών πηγών ενέργειας ούτως ώστε η ανθρωπότητα να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της για κλιματική μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Την ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση ανέλυσε ο Charles Ellinas, Ειδικός Σύμβουλος του Atlantic Council’s Global Energy Center καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά την αύξηση των τιμών και η ολοκλήρωση της μετάβασης θέλει ακόμα αρκετές δεκαετίες. Επεσήμανε δε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της ακριβής ή δυσεύρετης ενέργειας, υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης του λαϊκισμού καθώς και των αυταρχικών καθεστώτων.
Για τα πλεονεκτήματα πολλών μορφών πράσινης ενέργειας μίλησε ο ειδικός σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Γ. Πεχλιβάνογλου, αναφορικά τόσο με το κόστος κατασκευής όσο και με το πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης κατά τη διάρκεια του παραγωγικού βίου. Το κρίσιμο εμπόδιο όμως πριν την ευρεία τους υιοθέτηση από τους πολίτες σχετίζεται με την δυστυχία των κρατικών φορέων να απελευθερώσουν τον έλεγχο της παραγωγής ενέργειας σε μικρούς παραγωγούς και νοικοκυριά.
Η επιδίωξη της ενεργειακής δημοκρατίας, αν και ευκταίο, πρέπει να συνδεθεί με υπευθυνότητα εκ μέρους των μικρών παραγωγών οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.