Στη Συνεδρία για την αποφυγή διεύρυνσης χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου τον λόγο έλαβε η κ. Mindaoudou Aichatou, πρώην ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού η οποία καυτηρίασε το γεγονός ότι το κονδύλι ύψους 2 δις δολαρίων που είχαν υποσχεθεί οι ανεπτυγμένες χώρες ως βοήθεια για την εκπαίδευση του τακτικού στρατού σε χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων στη νεολαία των κρατών αυτών ώστε να μην στρατολογούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί από το 2011. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διακρατική συνεργασία Βορρά-Νότου στη βάση αξιών (δημοκρατία, αλληλεγγύη).
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κ. Ruchira Gupta, δημοσιογράφος-ακτιβίστρια, η οποία στηλίτευσε την αντίληψη η οποία τείνει να εδραιωθεί πως οι πολύπλοκες κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο από στιβαρούς ηγέτες παραγνωρίζοντας τον βαθμό ευαισθησίας τους απέναντι στις δημοκρατικές αξίες. Ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί στη συνείδηση του κόσμου η αντίληψη αυτή περνά μέσα από την προώθηση της δημοκρατίας από τη βάση προς την κορυφή, διαδικασία για την οποία εμπεριέχει την ελπίδα αποδόμησης, εκ των έσω, του προφίλ αυταρχικών ηγετών.
Ακολούθησε παρέμβαση του κ. Daniel Turk, Προεδρου του Κλαμπ της Μαδρίτης, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για μια τριγωνική σχέση της Αφρικής (μέσω της Ένωσης Αφρικανικών Κρατών σε ρόλο πιλότου της διαδικασίας) τόσο με την Ε.Ε. όσο και με την Κίνα, σε μια προσπάθεια συντονισμού δράσεων αναπτυξιακής βοήθειας των δυο μεγάλων αυτών μπλοκ προς την Αφρικανική ήπειρο πάνω σε δράσεις και προτάσεις των ίδιων των πολιτών της Αφρικής.