Στη συνεδρία για την επανάσταση που συντελείται στον τομέα της υγείας λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία και τις δημογραφικές αλλαγές, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακευτικών εταιριών, επεσήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε σημαντικά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την ήδη περιορισμένη ικανότητα παραγωγής φαρμάκων στην Ε.Ε.
Η νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα του φαρμάκου αναμένεται να θωρακίσει τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών της Ε.Ε. μέσα από την κινητροδότηση επενδύσεων στον τομέα του φαρμάκου. Η νέα στρατηγική θα βασιστεί στους καταλύτες των νέων τεχνικών για παραγωγή σκευασμάτων συνθετικού DNA, στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στα «μέγα-data» που έχουν ήδη τύχει επεξεργασίας από ειδικά προγράμματα λογισμικού. Αναφορικά με την Ελλάδα, οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο κάλυψης του 70% των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα.
Στη συνέχεια μίλησε ο Claus Sorensen, ανώτερος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων ο οποίος ανέδειξε το νομικό κενό, στις Ευρωπαϊκές συνθήκες, αναφορικά με την αρμοδιότητα για θέματα υγείας η οποία, υπό το παρόν καθεστώς, δεν έχει αποδοθεί ρητώς ούτε στην Ε.Ε. αλλά ούτε και στα μέλη της. Αυτό το κενό σε ότι αφορά στο δίκαιο οφείλει άμεσα να αντιμετωπιστεί ούτως ώστε πρωτοβουλίες όπως η από κοινού διαπραγμάτευση για την τιμή των εμβολίων κατά του Covid σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να μπορέσει, δυνητικά, να χρησιμεύσει ως ένα καλό προηγούμενο για ανάλογες κινήσεις, σε επίπεδο Ε.Ε., προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Eloise Todd, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Δράσης κατά της πανδημίας η οποία υπογράμμισε τις ευεργετικές συνέπειες που μια συνεκτική στρατηγική αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών θα είχε τόσο ως προς την κλιματική αλλαγή όσο και ως προς το δημογραφικό ζήτημα. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την διαπιστευμένη πολιτική κόπωση αναφορικά με την τρέχουσα πανδημία, μια κόπωση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τον βασικό πυρήνα μελλοντικών στρατηγικών αποτροπής τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και στο επίπεδο της Ένωσης.
Η κ. Catherine Smallwood, υπεύθυνη διαχείρισης κρίσεων στον ΠΟΥ, μετέφερε στους συμμετέχοντες του Συμποσίου την εμπειρία της από την Ουκρανία όπου ο πόλεμος έβαλε σε δεύτερη μοίρα την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια κοινωνία όπου ήδη το ποσοστό εμβολιασμένων ήταν πολύ χαμηλό. Η κατάσταση της υγειας στην Ουκρανία είναι τραγική καθώς οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει τις περισσότερες δομές περίθαλψης και δεν υπαρχει πλέον καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού ή άλλων επιδημιών.
Η κ.Smallwood τόνισε την ανάγκη για έμφαση στην περαιτέρω δραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η διεθνής κοινότητα να οικοδομήσει τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία με μια λογική αντιμετώπισης των μελλοντικών υγειονομικών προτεραιοτήτων και αναγκών.