




Συνεδρία διαλόγου του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Kevin Rudd αναφορικά με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξε τα όρια «ηθικής επιβολής» των κανόνων διεθνούς δικαίου. Ως ειδικός για θέματα Κίνας θεωρεί ότι η μη ρητή καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την μεγάλη αυτή χώρα αποτελεί ένα σημάδι ότι το ρολόι των γεωπολιτικών εξελίξεων έχει επιστρέψει στις αντιλήψεις της δεκαετίας 1949-1959 όταν η Κίνα είχε συνειδητά επιλέξει στενούς δεσμούς με την τότε Σοβιετική Ένωση για την ανάσχεση των ΗΠΑ.
Το ενδιαφέρον δεδομένο αυτή τη στιγμή όμως εδράζεται στο γεγονός ότι η εκ νέου στροφή της Κίνας προς τη σημερινή Ρωσία προκύπτει ως αποτέλεσμα τόσο της αποδυνάμωσης της συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας οι αρχές της οποίες εντοπίζονται στην ιστορική επίσκεψη Nixon-Κissinger στο Πεκίνο (1972) όσο και στην σταδιακή ενδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας μετά από χρόνια ουσιαστικά απρόσκοπτης πρόσβασης στις αμερικάνικες αγορές εμπορευμάτων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ομιλούμε λοιπόν σήμερα για μια Κίνα γεμάτη αυτοπεποίθηση η οποία κοιτά ανταγωνιστικά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ειδικά στην Ασία. Ο K. Rudd προτείνει, ως ανάσχεση στην διογκούμενη ενδυνάμωση της Κίνας, την προώθηση μιας διμερούς σχέσης διαχειρισιμού στρατηγικού ανταγωνισμού πάνω σε προκαθορισμένους κανόνες και με σαφείς διαδικασίες σε 5 τομείς: την Ταϊβάν, την νοτιά Κινέζικη Θάλασσα, την Ανατολική Κινέζικη Θάλασσα, την Κορέα καθώς και θέματα διαστήματος και διαδικτύου.