Symi Symposium

Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου στην τελετή έναρξης των εργασιών του 24ου Συμποσίου της Σύμης.

Αγαπητοί φίλοι της Σύμης, 
 
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα για το 24ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης. 
 
Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και τον Όμιλο Grecotel που μας φιλοξενεί απόψε, για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους. 
 
Είμαστε εδώ, σε αυτό το όμορφο σημείο, με θέα τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, έναν Ναό από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Στην ελληνική μυθολογία, ο Ποσειδώνας, αδελφός του Δία, ήταν ο Θεός της Θάλασσας. 
 
Οι αρχαίοι Έλληνες, ιδιαίτερα οι ναυτικοί, πίστευαν ότι οι καταιγίδες ήταν σημάδια της οργής του Ποσειδώνα, και ως εκ τούτου ο Ναός στο ακρωτήριο Σούνιο, ήταν ένας ιερός τόπος όπου οι ναυτικοί αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός έρχονταν για να προσφέρουν θυσίες ζώων και άλλα δώρα, για να τον κατευνάσουν και να κερδίσουν την εύνοιά του. 
 
Η παρουσία μας εδώ απόψε, είναι άκρως συμβολική, καθώς σαν ναυτικοί που διασχίζουν τη θάλασσα της ιστορίας, νιώθουμε την οργή ενός πολέμου που άλλαξε τα πάντα και θα έχει βαριές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη. 
 
Και είμαστε εδώ για τις προσφορές μας στους αρχαίους θεούς. Και όχι μόνο σε αυτούς. Αλλά και στην προοδευτική σκέψη για βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων, της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας, της εκμετάλλευσης του φόβου και της αβεβαιότητας από αυταρχικούς δημαγωγούς, της συγκέντρωσης εξουσίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της εθνικιστικής ρητορικής που υπονομεύει το σύστημα της πολυμερούς συνεργασίας. Απέναντι στην υπονόμευση του αισθήματος αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, χτίζουμε μια αίσθηση convivencia, συνύπαρξης, που είναι τόσο απαραίτητη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων. 
 
Η λέξη Κρίση, που χρησιμοποιείται στο κύριο θέμα του φετινού Συμποσίου στην ελληνική γλώσσα, έχει διπλή σημασία. 
 
Σημαίνει μια περίοδο έντονης δυσκολίας ή κινδύνου, αλλά και μια στιγμή που πρέπει κανείς να σταθμίσει μία κατάσταση και να πάρει μια απόφαση. 
 
Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε τώρα. 
 
Με την παράλογη απόφαση του Ρώσου Προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία, απειλείται η ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 
 
Και είναι τώρα η ώρα να δείξουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό. 
 
Επιπλέον, μετά από διαδοχικές κρίσεις, οι δημοκρατίες μας πρέπει να αντιμετωπίσουν άνευ προηγουμένου προκλήσεις. 
 
Στην Ευρώπη πρέπει να γίνουμε πιο αυτοδύναμοι στην ενέργεια, την υγεία, τα τρόφιμα, την ασφάλεια. 
 
Αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα οδηγεί σε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον. 
 
Μια δίκαιη και δημοκρατική μετάβαση που εγγυάται τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν τη σημαντική στροφή προς ένα νέο παράδειγμα. 
 
Μια εμπειρία μάθησης για όλους, που ενισχύει την ενεργή ιδιότητα του πολίτη – μια διαρκή πρόκληση για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. 
 
Τα ακροδεξιά και αυταρχικά καθεστώτα, χρησιμοποιούν κάθε τεχνολογική καινοτομία ώστε να συγκεντρώνουν την εξουσία και να υπονομεύουν τη λειτουργία των ανοιχτών και δημοκρατικών κοινωνιών μας, ενάντια στα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το δικαίωμα στις αμβλώσεις, είναι δυστυχώς, μόνο ένα τραγικό παράδειγμα αυτού που συμβαίνει σε πολλές γωνιές του δημοκρατικού μας κόσμου. 
 
Όμως, τα γεωπολιτικά παιχνίδια, υπονομεύουν επίσης τις δημοκρατικές, ευρωπαϊκές αξίες και τη συνοχή μας. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί άμεσα για να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια σε αυτήν την οικογένεια αξιών χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ξεκινώντας από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα. 
 
Στην περιοχή μας έχουμε μια παράδοση να αναζητούμε προστάτες, μεγάλες δυνάμεις, όταν νιώθουμε αβεβαιότητα. 
 
Αλλά έχουμε επίσης μια ιστορία μεγάλων στοχαστών και επαναστατών που πίστευαν σε ένα κοινό, ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον για αυτήν την περιοχή, χωρίς έναν Μεγάλο Αδελφό να μας χειραγωγεί, καθώς η βούληση των λαών μας θα μπορούσε να αγκαλιάσει την ποικιλομορφία μας με βάση αξίες και αρχές. 
 
Αυτή η κουλτούρα αλληλεγγύης, φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού, είναι μια κουλτούρα που καλλιεργήσαμε εδώ, στο Συμπόσιο της Σύμης, εδώ και πολλά χρόνια. 
 
Είμαστε μια ομάδα με πολλές διαφορές, αλλά εργαζόμαστε μαζί με πνεύμα κατανόησης και ελπίδας, για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας και να αποδομήσουμε το αφήγημα των αυταρχικών ηγετών. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα της αποψινής τελετής: Πολιτισμός, Μνήμη, Ταυτότητα – Αποδόμηση των λαϊκιστικών και αυταρχικών αντιλήψεων. 
 
Και έχουμε μερικούς πολύ εμπνευσμένους ομιλητές ανάμεσα μας: 
Την Claudia Roth, Ομοσπονδιακή Υπουργό Πολιτισμού της Γερμανίας, 
Τον Zulfu Livaneli, τον σπουδαίο συνθέτη και συγγραφέα που έχει χτίσει σημαντικές γέφυρες συνεννόησης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και όχι μόνο, 
Τον Miroslav Lajcak, Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, μια λεπτή άσκηση διπλωματίας που έχει να κάνει επίσης με την ιστορία και τις πληγές του παρελθόντος. 
 
Σας ευχαριστώ.